DOLAR/TL gerilerken, borsa dirençleri kırıyor

10.04.2022 14:23
Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Dün 7.00 desteğinin aşağısını kıran paritede düşüş hareketi hız kazandı(A1 Capital)

DOLAR/TL gerilerken, borsa dirençleri kırıyor

DOLAR/TL GERİLERKEN, BORSA DİRENÇLERİ KIRIYOR.

 Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Dün 7.00 desteğinin aşağısını kıran paritede düşüş hareketi hız kazandı. Bu noktada özellikle TCMB’nin sıkı para politikasının devam edeceğine yönelik kararlılık ve küresel ölçekte risk iştahındaki artış ve dolar endeksindeki geri çekilme ana etmen olmaya devam ediyor. TL ve TL bazlı varlıklar açısından en önemli gündem maddesi Perşembe günü gerçekleştirilecek olan TCMB toplantısı olacak. Bizim ve piyasanın genel beklentisi politika faizinin %17.00 oranında sabit bırakılacağı yönünde. Toplantı karar metninde sıkılaştırıcı politika yanlısı güçlü ifadelerin sürmesi bekleniyor.

 Çin piyasalarının tatilde olmalarına karşın Asya'da Tokyo Borsası öncülüğünde olumlu havanın devam etmesi de ABD ve Avrupa vadeli endekslerine destek veriyor. Zaten dünde Avrupa Borsaları AB ülkelerinde aşı tedarikinde son dönemde yaşanan sorunların azalması, İngiltere'de Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısının 15 milyonu aşması ve İtalya'da Mario Draghi hükümetinin hafta sonu yemin ederek göreve başlamasının olumlu etkileriyle günü yükselişle tamamlamıştı. Saat 07,54 itibariyle de Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 242 puan, % 0,77, S&P 500 vadeli endeksi 26 puan, % 0,66 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 89,75 puan, %0,65 artıda. Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi % 0,42, FDAX %0,20 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi %0,16 yukarıda işlem görüyorlar.

 Bugün açıklanacak verileri incelediğimizde; Yurt dışında ; ABD'de New York Fed imalat endeksi ve Almanya ZEW endeksi ön plana çıkan veriler olacak. Almanya ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksinin 61,8 puandan 60,0 puana, Cari Koşullar Endeksinin -66,4 puandan -68,5 puana ineceği düşünülüyor . New York Fed İmalat Endeksinin ise 3,5 puandan 5,9 puana çıkacağı yönünde beklentiler oluştu. Euro Bölgesi için 2020 yılı 4.çeyrek GSYH ikinci tahmini de diğer takip edilecek veri olacak. İlk tahminler dönemsel yüzde 0,7, yıllık yüzde 5,1 düşüş yönünde açıklanmıştı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede Çavuşoğlu, Blinken'ı yeni görevi münasebetiyle tebrik etti.Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Bakan Çavuşoğlu ve Blinken, bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularını da ele aldı. Mevlüt Çavuşoğlu ve Antony Blinken arasındaki görüşme, yeni yönetim döneminde Ankara-Washington hakkında gerçekleşen ikinci resmi temas oldu. Öte yandan Blinken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias ile de telefonda görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye arasında süren ön görüşmelere olan desteğini dile getirdi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), COVID-19 krizi karşısında Avustralya ekonomisinin desteklenmesi ve Banka'nın enflasyon, istihdam hedeflerinin başarılması için "çok ciddi" parasal desteğin gerekli olduğnu söyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının bir araya getiren Eurogroup toplantısında, COVID-19 salgınının yarattığı krizde ekonominini ayakta kalmasına yardım için destekleyici tedbirlerin ihtiyaç olduğu sürece devam etmeleri konusunda anlaşmaya varıldı.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, G7 üyeleri Japonya, Britanya, ABD ve Fransa'nın koronavirüsün vurduğu ekonomilerine mali teşvikleri geri çekmenin zamanının gelmediği konusunda anlaştıklarını söyledi.

ABD'nin en büyük petrol üretim merkezi olan Teksas eyaletini vura aşırı soğuk hava petrol fiyatlarını yükseltti. Mevsim normallerinin çok altına inen hava sıcaklıkları nedeniyle 1 milyon varil/günlük üretim kapanırken, bölgedeki rafineriler de faaliyetlerine ara veriyorlar. ICE'de Brent petrolü düne göre 36 cent artışla 63,66 dolar/varil seviyesinden işlem görürken, Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 81 cent artışla 60,28 dolar/varil seviyesine çıktı

Global ekonomide toparlanmanın platine olan talebi ateşleyeceği beklentileri fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor. Araçlarda katalitik konvertör için kullanılan platinde fiyat son 6,5 yılın en yüksek seviyesi olan 1336,50 dolar/ons seviyesini aşarak 1340,14 dolar/ons seviyesini test etti. Şu sıralarda da düne göre yüzde 2,14 artışla 1334,55 dolar/ons seviyesinde

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR 0
9 + 1 =



MEB'den 10 bin okul projesi

MEB'den 10 bin okul projesi

Fahrettin Altun: "Güven ve istikrar en büyük imkanımız"

Fahrettin Altun: "Güven ve istikrar en büyük imkanımız"

Erzurumspor - Ankaragücü maçı ne zaman -Erzurumspor Ankaragücü maçı kaç kaç

Erzurumspor - Ankaragücü maçı ne zaman -Erzurumspor Ankaragücü maçı kaç kaç

REKLAM
Sivasspor Beşiktaş maçı canlı izle - Sivas BJK maçı kaç kaç

Sivasspor Beşiktaş maçı canlı izle - Sivas BJK maçı kaç kaç

Başakşehir Karagümrük maçı canlı izle - Başakşehir Karagümrük maçı kaç kaç

Başakşehir Karagümrük maçı canlı izle - Başakşehir Karagümrük maçı kaç kaç

Konut fiyat endeksi arttı

Konut fiyat endeksi arttı


Video Galeri Foto Galeri Son Dakika Biyografi Siyaset Teknoloji Spor Fikstür Arşiv

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Haber Paneli
İstanbul / Türkiye
info@haberpaneli.com